You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Sandra de Bruyne | Praktijk Modesto

12 May 2020

Sandra de Bruyne | Praktijk Modesto

 

Vertel eens, wie ben je?

“Ik ben Sandra de Bruyne en ben rouwtherapeut. Ik ben mijn leven lang al een bezig bijtje en kom er steeds meer achter dat ik erg van zin- en betekenisvol werken houd. Daar word ik heel blij van.”

 

Wat houdt jouw werk precies in?

“Ik bied volwassenen individuele rouw- en verliestrajecten aan. Ik krijg steeds vaker medewerkers van bedrijven in mijn praktijk. Het zijn veelal mensen die ergens in hun leven te maken hebben gehad met ingrijpende verliezen. Dat kan gaan om hele uiteenlopende verliezen; verlies van een dierbare, verlies van werk, van gezondheid, van gezin door echtscheiding, van thuisland. Je ziet vaak dat een ogenschijnlijk kleiner verdriet in het hier en nu het oude leed triggert en als het ware ‘wakker roept’.  Mensen kunnen compleet overvallen worden door hun emoties en zelf leggen ze vaak niet de link met het oude leed. Steeds meer cliënten die zich bij mij aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek, hebben te maken gehad met ingrijpende verlieservaringen in de kindertijd. Hier volgen wat voorbeelden om een idee te geven, er zijn er natuurlijk heel veel meer te noemen.

 • Emotionele verwaarlozing.
 • Het verlies van een ouder op jonge leeftijd.
 • Ziekte van een gezinslid.
 • Je ouder niet meer zien na een scheiding.

 

Ik geef daarnaast trainingen en lezingen in bedrijven m.b.t. bijvoorbeeld:

 • rouw en verlies op de werkvloer;
 • omgaan met transitieprocessen.”

Hoe doe je dat nu in het ‘corona-tijdperk’?

“Ten tijde van Corona heb ik veel online consulten gedaan en in samenwerking met ‘Buddy Link’ en ‘Roosendaal voor elkaar’ organiseer ik online lotgenotengroepen. Voor veel mensen verlopen de rouwprocessen nu heel anders. Het begint al met het niet kunnen nemen van afscheid. We kennen ook allemaal de verhalen van mensen die in deze Corona tijd traumatische ervaringen hebben gehad. Of verhalen over mensen die bij de uitvaart van hun dierbare konden zijn. En er zijn nog veel meer van dit soort verhalen. Dat is bijzonder triest. Het resultaat hiervan zullen we zien in een toename van verstoorde rouwprocessen en complexe rouwprocessen. Gelukkig heb ik hier een antwoord op en in de trajecten in mijn praktijk kan ik samen met de mensen zoeken naar een manier om al deze verlieservaringen toch op te nemen in het levensverhaal. Dat is heel belangrijk als je ‘in de rouw’ bent.”

 

Ben je al lang ondernemer? Wat vind je de voordelen van ondernemer zijn?

“Sinds zomer 2016 sta ik ingeschreven bij de KvK. Ik vind het heerlijk om ondernemer te zijn. Zelf je tijd indelen. Werken volgens je eigen inzicht, zonder gebonden te zijn aan allerlei protocollen. Zelf je agenda indelen. Zelf kiezen wat je aanbod is en hoe je dat vormgeeft. Het kost me nauwelijks energie. En dat is heel fijn, want door eerdere burn-outs moet ik erg op mijn tellen passen en mijn energie heel goed in de gaten houden. Ik kan nu in mijn Praktijk Modesto mijn agenda zelf indelen en verdeel mijn tijd over de verschillende diensten in mijn aanbod.”

 

Zijn er ook aspecten die bij het ondernemerschap komen kijken die je lastig vindt (of vond)?

“Jazeker, marketing en sales vind ik erg moeilijk. Daar worstel ik regelmatig mee. Ik heb moeten dealen met mijn onzekerheid en het innemen van mijn plek. Ik kan wel zeggen dat ik vanaf de start al een mooie ontwikkeling heb doorgemaakt. Ik blijf nog steeds leren en dat vind ik oké.”

 

Hoe speel je daarop in of heb je dit opgelost?

“Ik heb een VIP-dag gevolgd bij een marketingbureau, ik volg webinars, lees boeken hierover en ik vraag info aan vrienden en andere ondernemers.”

 

Netwerk je veel? Zo ja, bij welke clubs of gelegenheden?

“Ja, ik netwerk bij VIB natuurlijk, maar ook bij Open Cappuccino, Open Coffee Etten- Leur, GDO-netwerkontbijt en ik bel elke week weer naar Huisartsondersteuners POH GGZ en probeer een afspraak te maken met hen.”

 

Hoe lang ben je al lid bij VIB en wat heeft het je gebracht?

“Eh, ik geloof zo ongeveer 2 jaar nu. Het heeft me meer lef gegeven. Heeft me geholpen om mijn pitch vorm te geven, telkens weer mijn verhaal te doen. Ik word er steeds beter in en minder onzeker. Ik sta meer achter mijn verhaal en mijn aanbod. Dat is mooi om te merken. Het vinden van de juiste woorden om mijn boodschap te vertellen wordt steeds makkelijker.”

 

Welk evenement van VIB is jou het meest bijgebleven en waarom?

“De eerste keer dat ik meedeed aan het jaarfeest, toen ik aan de beurt was om mijn pitch te doen. Heel spannend… maar ook heel erg leuk!”

 

Wat voor soort evenementen zou jij nou interessant vinden?

“Evenementen waarbij je als ondernemer iets te leren hebt. Hetzij over je bedrijfsvoering, social media, financiën of persoonlijke ontwikkeling. Dit gebeurt steeds meer heb ik al gemerkt. Het is leuk om op informele manier expertise te delen. Dat zou ik best willen doen.”

 

Hoe zorg jij dat je (online) zichtbaar bent?

“Via Facebook; door het plaatsen van berichten, blogs en storytelling. Via Linkedin door het plaatsen van artikelen en berichten en via e-mail, door middel van nieuwsbrieven.”

 

Heb jij een rolmodel? Iemand die je erg respecteert binnen jouw vakgebied of als ondernemer?

 • “Voor mij zijn diverse opleiders in mijn vakgebied een voorbeeld, zoals bijvoorbeeld ;
 • Riet Fiddelaers en Sabine Nooten; bij wie ik de opleiding ‘Omgaan met verlies’ en ‘Omgaan met complexe rouw’ heb gevolgd.
 • Gwen Timmer bij wie ik de training ‘Omgaan met trauma’ heb gevolgd.
 • Ingrid Dykstra: bij wie ik de opleiding Familieopstellingen heb gedaan
 • Franz Ruppert; die de familie opstellingen heeft doorontwikkeld en zijn eigen opstellingen hieruit heeft ontwikkeld.
 • Pipi Langkous: zij is al mijn idool vanaf dat ik een jaar of 6 was. Ze heeft me erg geholpen in moeilijke tijden. Zij leefde me voor dat je emoties niet weg hoefde te stoppen en ze gewoon kon laten zien. En dat je toch sterk en krachtig blijft, ook al stel je je kwetsbaar op. Erg mooi.”
   

Wij ondernemende vrouwen zijn vaak ambitieus op meerdere gebieden, heb jij dat ook?

“Dat komt bij mij tot uiting in mijn dienstenaanbod. Naast het werken in mijn praktijk, werk ik ook 2 dagen in het transportbedrijf van mijn man als HR-medewerker.

Daarnaast ben ik altijd in om de ‘uitgevlogen kinderen’ weer bij elkaar te krijgen en organiseer ik voor hen de familiefeesten en -partijen en maak ik altijd lekker eten.”

 

Hoe zorg jij voor voldoende balans tussen het runnen van je bedrijf en privé? Heb je tips voor andere ondernemende vrouwen?

“Da’s een goeie…. Dat blijft voor mij zoeken en in de gaten houden. Ik zet steeds vaker een ‘kruis’ in mijn agenda en plan tijd in voor mezelf. Ik zing heel graag en ben lid van Vocal Group Nouveau. Daarnaast werkt muziek (zelf maken of beluisteren) heel ontspannend voor mij. Dat zet ik regelmatig in. Ook ga ik 1x per week naar yoga en 1x per week naar de fitness. Ik wandel heel graag en daar wordt mijn hoofd lekker leeg van.”

 

Heb jij al kennisgemaakt met Sandra tijdens een van de evenementen van Vrouwen in Business? Voorlopig zit netwerken er helaas even niet in, maar totdat het weer mag kun je natuurlijk alvast even een kijkje nemen op haar website of mailen of bellen. Wanneer jij te maken hebt gehad met verlies en daar in deze tijd veel moeite mee hebt, staat ze je graag (op afstand) bij.

 

info@praktijkmodesto.nl

06- 464 123 85

www.praktijkmodesto.nl


Ander nieuws

Sfeerimpressie Netwerkdiner Restaurant Oost

Het was een leuke en gezellige avond. Ondanks de beperkingen waren we in samenwerking met Restaurant Oost in staat een mooie avond te organiseren.

Lees artikel

Corona-update van Paulien Boehlé - voorzitter van VIB

“Het nieuwe normaal, zelf moet ik daar nog best aan wennen. Het voelt niet echt meer nieuw en zeker niet normaal. Het is alweer weken geleden dat we in ‘intelligente lockdown’ gingen. Houden jullie het nog vol? Zijn jullie nog gezond?

Lees artikel

Een hart onder de riem van Vrouwen in Business

“Het coronavirus heeft een bijzondere impact op de wereld, op Nederland en ook op ons. De door de overheid getroffen maatregelen hebben een aanzienlijke invloed op ons sociale en economische leven.”

Lees artikel

Nieuwjaarsontbijt Vrouwen in Business, GDO, Open Coffee

Op vrijdag 10 januari kwamen vier netwerkclubs weer samen voor een heerlijk nieuwjaarsontbijt. Hiermee steunden we tegelijkertijd weer een mooi goed doel: Mama Café Roosendaal.

Lees artikel

Wat is podcasting en hoe kun je het inzetten voor je bedrijf?

Op 16 september 2019 liet Klemtoon Media Vrouwen In Business kennismaken met PR en podcasting. Wat is podcasting eigenlijk en hoe kun je het als ondernemer inzetten voor je bedrijf? In de grote zaal van Lodge Visdonk in Roosendaal hingen we aan hun lippen.

Lees artikel

Impressie wijnproeverij door Winebizz en Vrouwen In Business

Op 23 augustus 2019 organiseerde Winebizz speciaal voor Vrouwen In Business een gezellige wijnproeverij. Het was een zwoele zomerse avond en we hebben genoten van de heerlijkste wijnen en diverse tapashapjes. Bekijk de sfeerimpressie.

Lees artikel