You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Hoe belangrijk is het om zichtbaar te zijn als ondernemer?

21 January 2019

Een interview met Mandy Godschalk | DoorZICHT coaching

Vrouwen in Business staat voor kennis en inzichten met elkaar delen. We bieden onze partners hiervoor dan ook graag een podium. Mandy Godschalk van DoorZICHT Coaching ken je misschien al van het netwerken of misschien was je aanwezig bij de workshop paardencoaching afgelopen zomer. We interviewden haar over haar besluit om van parttime naar fulltime ondernemen te gaan en de mate waarin ze zich bezighoudt met (online) zichtbaar worden.

Waarom koos je in eerste instantie voor parttime ondernemen?

“De combinatie van parttime ondernemerschap en een vaste baan, bracht mij de garantie van een vast inkomen terwijl ik kon starten als ondernemer. Daarnaast vond en vind ik het werk als bestuursassistent ook erg leuk.”

Wat werkte goed aan deze manier van werken?

“Het positieve aan deze combi was dat ik met andere ogen naar mijn werk ging kijken. Ik keek anders naar leiding geven en zag de worsteling bij managers. Het nadeel was dat mijn prioriteit lag bij mijn werk bij de Viersprong. Het gevaar lag op de loer dat doorZICHT coaching een hobby zou worden. En dat wilde ik niet. Mijn streven was om voor mijn 50e een goed belegde boterham te verdienen als paardencoach. Daar ligt immers mijn passie.”

Wanneer en waarom besloot je om fulltime met DoorZICHT verder te gaan?

“Dit jaar ben ik echt werk gaan maken van doorZICHT coaching als bedrijf. Ik heb geïnvesteerd in mijzelf als ondernemer en ben het half jaar programma van Mandy Voncken (een mede VIB’er) gaan volgen. Een van de thema’s van het programma was focus. Waar ga je voor en wat laat je los? Je kan nu eenmaal niet alles goed doen. En dus werd het tijd om te kiezen. Ik heb gekeken naar hoe ik me wilde ontwikkelen, wat ik wilde leren en waar ik dat dan het beste kon doen. Met als resultaat dat ik vanaf 1 september 100% voor doorZICHT ga. En ik heb er nog geen dag spijt van.”

Fulltime ondernemer zijn, dat is wel even wat anders zeker?

“Eigenlijk ben ik mezelf opnieuw aan het uitvinden. Nu ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn dag invulling en succes. Voor je het weet zijn de dagen gevuld met van alles, maar of dat de juiste dingen zijn is dan de vraag. Ondernemen vergt dan ook inzet van mijn eigen leiderschap en discipline. De drie principes waarop mijn programma ‘Van leidinggevende naar natuurlijk leider’ is gebaseerd, zijn ook mijn persoonlijke leidraad. Het gaat om: verantwoordelijkheid, vertrouwen en verbinden.  Ik vraag me regelmatig af waar wil ik verantwoordelijk voor zijn focus), vertrouwen (wat kan ik en wat wil ik leren) en hoe kan ik me verbinden (communicatie, netwerken). Dat lijkt misschien een belasting, maar door deze drie principes heb ik ook veel vrijheid. En dat is voor mij zeker net zo belangrijk als succes.”

Hoe belangrijk is zichtbaarheid voor jou als ondernemer?

“Op dit moment is ‘verbinden’ essentieel. Ik kom alleen in contact met klanten en ambassadeurs als ik zichtbaar en hoorbaar ben. En dat geldt online en offline. Coaching met paarden is soms lastig uit te leggen. Achteraf zijn mensen vaak verrast hoe diep en soms bijna magisch het contact is geweest.” 

Vind je het spannend om jezelf meer in de spotlights te zetten?

“Soms voelt het nog wat onwennig om zichtbaar te zijn en te worden. Offline is het soms zo simpel als het plaatsen van mijn spandoek in de wei als er bijvoorbeeld een fietstocht door de straat komt. Online profileer ik mijzelf op LinkedIn, Facebook en niet te vergeten de website  www.doorZICHTcoaching.com. Verder heb ik me aangemeld bij verschillende netwerken, zoals Open coffee, West Brabant Business Plaza en FemX. En last but not least: VIB. Doordat ik daar al een paar jaar kom, ken ik al een aantal mensen en wordt dat al vertrouwd. Zo was het ook super dat we (Tirza Brouwer en ik) van de VIB de gelegenheid hebben gekregen een event te organiseren om de VIB-leden kennis te laten maken met paardencoaching en leiderschap. Dat was zo’n leuke kennismakingsmiddag! Daar kijken wij met plezier op terug.”

Wat mis je nog om beter (online) zichtbaar te kunnen worden?

Ik ben op zoek naar content voor berichten op Facebook en met name Linkedin. Zodat ik me ook online als expert kan profileren. Dus als iemand nog leuke sites weet, waar ik iets kan vinden over leiderschap. Ik hoor het graag. Sowieso zou ik meer willen leren over Linkedin. Oh ja, aanbevelingen en leads naar nieuwe klanten zijn natuurlijk ook van harte welkom! 

 

Wil jii net als Mandy ook graag meewerken aan een interview of wil je een gastblog schrijven? Stuur dan een mail naar info@vrouweninbusiness.nl


Ander nieuws

Sfeerimpressie Netwerkdiner Restaurant Oost

Het was een leuke en gezellige avond. Ondanks de beperkingen waren we in samenwerking met Restaurant Oost in staat een mooie avond te organiseren.

Lees artikel

Corona-update van Paulien Boehlé - voorzitter van VIB

“Het nieuwe normaal, zelf moet ik daar nog best aan wennen. Het voelt niet echt meer nieuw en zeker niet normaal. Het is alweer weken geleden dat we in ‘intelligente lockdown’ gingen. Houden jullie het nog vol? Zijn jullie nog gezond?

Lees artikel

Een hart onder de riem van Vrouwen in Business

“Het coronavirus heeft een bijzondere impact op de wereld, op Nederland en ook op ons. De door de overheid getroffen maatregelen hebben een aanzienlijke invloed op ons sociale en economische leven.”

Lees artikel

Nieuwjaarsontbijt Vrouwen in Business, GDO, Open Coffee

Op vrijdag 10 januari kwamen vier netwerkclubs weer samen voor een heerlijk nieuwjaarsontbijt. Hiermee steunden we tegelijkertijd weer een mooi goed doel: Mama Café Roosendaal.

Lees artikel

Wat is podcasting en hoe kun je het inzetten voor je bedrijf?

Op 16 september 2019 liet Klemtoon Media Vrouwen In Business kennismaken met PR en podcasting. Wat is podcasting eigenlijk en hoe kun je het als ondernemer inzetten voor je bedrijf? In de grote zaal van Lodge Visdonk in Roosendaal hingen we aan hun lippen.

Lees artikel

Impressie wijnproeverij door Winebizz en Vrouwen In Business

Op 23 augustus 2019 organiseerde Winebizz speciaal voor Vrouwen In Business een gezellige wijnproeverij. Het was een zwoele zomerse avond en we hebben genoten van de heerlijkste wijnen en diverse tapashapjes. Bekijk de sfeerimpressie.

Lees artikel